дніпровський центр професійно-технічної освіти державний професійно-технічний навчальний заклад офіційний веб-сайт
Продавець продовольчих товарів

Розпочався прийом на навчання в ДПТНЗ «Дніпровський центр професійно-технічної освіти» на 2024-2025 навчальний рік

У центрі учні отримують якісну освіту, здобувають професію та стають конкурентними кваліфікованими працівниками, справжніми майстрами своєї справи. Одна з таких професій – продавець продовольчих товарів 3 розряду. Навчатися на продавця продовольчих товарів — нелегка справа. . Це працівник, зацікавлений у збільшенні прибутків підприємства торгівлі. Слід зазначити, що продавцями продовольчих товарів можуть працювати як чоловіки так і жінки різного віку.

Прийом на навчання здійснюється Без ЗНО на базі 11 класів, термін навчання 1 рік

Навчання проводиться на бюджетній основі

Всім бажаючим надається гуртожиток

Для тих, хто бажає навчатися на продавця продовольчих товарів в м. Дніпрі є необхідні умови в навчальному закладі:

  • Обладнані майстерні
  • Навчальні кабінети
  • Лабораторії

Викладачі нашого центру створюють необхідні умови задля того, щоб навчання за професією продавець продовольчих товарів було цікавим.

  • Організоване харчування в їдальнях центру
  • Безкоштовні спортивні секції та гуртки
  • Безкоштовне проживання в гуртожитках для іногородніх

Після здобуття професії випускники забезпечуються першим робочим місцем на провідних підприємствах міста Дніпро та Дніпропетровської області, отримують можливість мати хорошу високооплачувану роботу.

Для того, щоб вступити на навчання за фахом контролер-касир в 2024 в місті Дніпро, необхідно подати пакет документів, також є можливість подати заяву на вступ до навчального закладу онлайн.

ПРОДАВЕЦЬ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ — ЦЕ ПРОФЕСІЯ, ЯКА МАЄ ВИСОКИЙ ПОПИТ В ТОРГІВЕЛЬНІЙ СФЕРІ ПО ВСІЙ КРАЇНІ

Навчальний заклад чекає Вас на навчання!

Приймальна комісія працює щодня з 800 до 1800

Професію «продавець продовольчих товарів» можна здобути у нашому центрі, де готують спеціалістів на базі як 9-ти, так і 11-ти класів. Прийом здобувачів освіти здійснюється, як правило, за середнім балом атестата та співбесідою під час вступу.

Основні умови вступу та навчання:

  • без ЗНО на базі 11 класів, термін навчання 1 рік
  • прийом на навчання на базі 9 класів здійснюється за результатами тестування, термін навчання 3 роки
  • навчання проводиться на бюджетній основі
  • всім бажаючим надається гуртожиток

Професія ця різнобічна. З одного боку, це порадник, до якого покупець може звернутися по допомогу та отримати необхідну інформацію або консультацію. З іншого — це працівник, зацікавлений у збільшенні прибутків підприємства торгівлі, адже від цього залежать певні заохочення, премії й надбавки. Отже, основне завдання продавця — продати товар. Цього можна домогтися, якщо правильно його представити: розповісти про виробника, відзначити особливості товару, акцентувати на перевагах, розповісти про знижки й акції. Професіонал уміє продати товар навіть відвідувачеві, що випадково зайшов до магазину, й умовити його придбати супутні товари. Але головне — дотриматися балансу: і покупцеві догодити, і торговельне підприємство збагатити. Цінуються знання, талант та наполегливість.

Нині ця професія еволюціонувала в чималу кількість різновидів: консультанти, які спеціалізуються на різних видах товарів, працівники на касових апаратах тощо. Головними атрибутами продавця дедалі частіше стають усмішка й бажання вислухати покупця і переконати його в правильності вибору. Талант гарного кваліфікованого продавця цінується. Це відкриває можливість кар’єрного зростання — навіть починаючи з роботи на касовому апараті у магазині до, наприклад, торгового представника чи регіонального менеджера.

Завдання й обов’язки продавця:

  • приймати товари;
  • перевіряти заповнення тарних одиниць, їхню кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду;
  • забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю;
  • готувати до продажу;
  • розміщувати і викладати за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства;
  • готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів;
  • консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів;
  • нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку;
  • підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку.

Робота продавця продовольчих товаврів протипоказана людям, які страждають на такі захворювання:

  • хронічні інфекційні;
  • захворювання опорно-рухового апарату;
  • шкірну алергію, екзему кистей рук;
  • хвороби серцево-судинної системи, якщо робота вимагає значного фізичного напруження;
  • епілепсію;
  • різко виражені неврози;
  • зниження слуху на обидва вуха;
  • особам, які є бактеріоносіями.

Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця:

  • стійкість уваги;
  • хороша довготривала й оперативна пам’ять;
  • здібності до швидких і точних арифметичних розрахунків;
  • окомір;
  • точне просторове сприйняття величини і форми предмета;
  • чітка дикція;
  • емоційна стійкість;
  • спостережливість;
  • комунікабельність;
  • чесність.

Умови роботи:

  • Професію продавця продовольчих товарів можна віднести до професій з середнім ступенем тяжкості та напруженості праці.
  • У процесі роботи продавець несе велику моральну і матеріальну відповідальність, витримує психічне напруження, а також фізичне навантаження.
  • Матеріальна відповідальність є однією з умов роботи в торгівлі. Кожен працівник щоденно неначе складає іспит на чесність і порядність. Як показує практика, не для всіх ця психологічна ноша посильна в силу індивідуальних властивостей психіки або певних норм і цінностей, яких дотримується особистість. Найчастіше продавці продовольчих товарів працюють у комфортних умовах, але багато часу проводять на ногах. Вони працюють у сфері обслуговування за певним робочим графіком і, на жаль, часто змушені працювати у вихідні й святкові дні, з метою створення зручності для покупців та збільшення обсягів продажу товарів. Відповідно до чинного законодавства, з досягненням 18-річного віку продавець несе повну матеріальну відповідальність за товари, гроші, обладнання, інвентар.

Продавці продовольчих товарів можуть працювати у:

  • продовольчих крамницях,
  • універмагах,
  • супермаркетах,
  • салонах-магазинах,
  • торгово-оптових складах,
  • на ринках, у павільйонах,
  • торговельних рядах, ятках, кіосках,
  • виставках-ярмарках.

Повинен знати:

асортимент товарів, класифікацію, характеристику, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила розшифрування штрихового коду товару, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів, правила торговельного обслуговування населення; порядок проведення інвентаризації; основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен вміти:

приймати товари; перевіряти заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в оформленні прилавкових вітрин.

Загальнопрофесійні вимоги:

  • кращий досвід роботи за професією на підприємствах, в установах, організаціях даної та суміжних галузей, конкуруючих фірм в інших країнах;
  • економічні досягнення, необхідні для успішного виконання професійних завдань і обов'язків;
  • призначення, порядок, установлення і перегляд норм праці, тарифних ставок, посадових окладів, розцінок;
  • виробничі (експлуатаційні) інструкції, інструкції з охорони праці, пожежної безпеки та правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • норми ділової поведінки та етики професійних відносин;
  • основні положення і порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників;
  • застосування Кодексу законів України про працю та інших законодавчих актів, що регулюють професійну зайнятість громадян.
  • раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • додержуватися норм технологічного процесу;
  • виконувати правила щодо здійснення діяльності, спрямованої на зміни або визначення стану предметів виробництва, технічне обслуговування чи ремонт засобів технологічного оснащення;
  • забезпечувати працездатний стан і показники надійності виробничої або функціональної системи за параметрами якості продукції (послуг), продуктивності, матеріальних і вартісних витрат на виготовлення продукції (надання послуг);
  • застосовувати способи і прийоми попередження відмов технологічних систем і виникнення браку;
  • сприяти ефективній діяльності виробничих і функціональних систем вищих рівнів (дільниці, відділу, іншого підрозділу, підприємства, установи, організації в цілому);
  • знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, правила безпечного поводження з устаткуванням, машинами, механізмами, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
  • додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • виконувати заходи для поліпшення умов праці, передбачені трудовим та колективним договорами і правилами внутрішнього трудового розпорядку;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених виробничих негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо).

Сфера професійного використання випускника: торгівля продовольчими товарами

Специфічні вимоги:

  • Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.
  • Стать: чоловіча, жіноча.
  • Медичні обмеження.

Професійне зростання

Обговорення
0 коментарів
Правила користування

Заборонено використовувати непристойні висловлювання, рекламу та використовувати висловлювання, які ображають інших користувачів. За порушення даного пункту блокування назавжди.

Всі посилання, вигляду http://domain.com будуть автоматично перероблені в посилання виду http://domain.com, їх потрібно відділити пробілами з обох сторін.

Недоречні чи непристойні коментарі будуть видалені модераторами.

Приєднатися до обговорення...


Поки що коментарів не знайдено.
Додайте перший коментар до цієї статті...
УВАГА! Дистанційне навчання! З 29.03.2024 новий розклад!