Завантаження...
дніпровський центр професійно-технічної освіти державний професійно-технічний навчальний заклад офіційний веб-сайт
Контролер-касир

Контролер-касир здійснює прийом, зберігання і облік грошової готівки, виконує ведення товарної документації, а також прийом і відправку товару; контролює поповнення асортименту товарів в торгівельному залі і їх збереження, справність і правильність експлуатації контрольно-касової машини; перевіряє кількість і якість товару; підраховує вартість покупки, отримує гроші, видає чек та здачу; усуває дрібні несправності контрольно-касової машини; консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів і їх ціни; вивчає попит покупців; отримує товар зі складу; складає товарні звіти, акти.

Термін навчання:

Навчання проводиться на бюджетній основі, без сертифікатів ЗНО

Всім бажаючим надається гуртожиток

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу (підприємства установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників):

  • Професія – 4211 Контролер-касир
  • Кваліфікація: 3 розряд

Повинен знати:

  • правила внутрішнього розпорядку підприємства;
  • порядок підготовки робочого місця контролера касира до роботи;
  • порядок підготовки касового апарата до роботи;
  • правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО);
  • форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
  • асортимент товарів;
  • правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару;
  • порядок програмування товарів на різних моделях реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА);
  • порядок роботи в системі єдиного вузла розрахунку;
  • порядок виконання заключних операцій на реєстраторах розрахункових операцій (РРО);
  • правила оформлення книги обліку розрахункових операцій та складання касової звітності;
  • технічні засоби штрихового кодування та їх характеристики;
  • порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен вміти:

  • організувати робоче місце;
  • повідомляти адміністрацію про надходження товарів, які не відповідають маркуванню;
  • проводити готівкові та безготівкові розрахунки із споживачами в залежності від форми обслуговування;
  • обслуговувати покупців із застосуванням технічних засобів штрихового кодування;
  • перевіряти наявність штрихового коду, інших штрихкодових позначок на товарах;
  • проводити ідентифікацію товарів;
  • надавати покупцям допомогу в пакуванні товарів;
  • отримувати денний та фіскальний звітні чеки, обнулювати оперативну пам’ять реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних-контрольно-касових апаратів (ЕККА);
  • готувати грошові кошти до здачі в головну касу магазину;
  • виконувати інкасацію на реєстраторах розрахункових операцій (РРО);
  • вести книгу обліку розрахункових операцій, складати касову звітність;
  • брати участь у підготовці товарів до інвентаризації.

Загальнопрофесійні вимоги:

  • раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
  • дотримуватися норм технологічного процесу;
  • не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА);
  • знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
  • знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
  • володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності

Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:

При продовженні професійно-технічної освіти: Базова або повна загальна середня освіта. При підвищенні кваліфікації: Базова або повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, кваліфікаційна атестація на виробництві, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією «контролер-касир» 2 розряду; стаж роботи за професією не менше одного року.

Сфера професійного використання випускника: торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами). Підприємства сфери послуг. Ресторанний та готельний бізнес.

Специфічні вимоги:

  • Вік: прийняття на роботу, після закінчення строку навчання, здійснюється відповідно до законодавства.
  • Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
  • Медичні обмеження.

Підприємства-замовники: ТОВ «Алан», ТОВ «Варус», ТОВ «Епіцентр», ТОВ «Нова лінія», КБ «ПриватБанк»

Професійне зростання

Заклади вищої освіти, де можна продовжити навчання за професією:

Коледж економіки та бізнесу Дніпровського національного університету ім.Олеся Гончара: