дніпровський центр професійно-технічної освіти державний професійно-технічний навчальний заклад офіційний веб-сайт
Продавець непродовольчих товарів

Торгове ремесло – одне з найдавніших занять людини. Воно з'явилося тоді, колибули придумані перші гроші, і людям необхідно було обміняти товар на товарчи товар на гроші. Однак слово "продавець" прийшло в наш побут лише наприкінці XIX століття, коли стали з'являтися великі торгові підприємства й універмаги. Сучасний працівник торгівлі - це ініціативна, самостійна в прийнятті рішень особистість, яка відзначається творчим підходом до вирішення всіх питань, пов'язаних з торгівлею. З кожним роком зростає кількість магазинів оснащених комп’ютерною та касовою технікою, у зв’язку з чим виникає потреба в контролерах-касирах, продавцях.

Продавець – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, вона й найбільш давня, так як купівля-продаж існує дуже давно. Сучасні магазини різноманітні – це невеличкі магазини і магазини-супермаркети та гіпермаркети. Від організації робочого місця залежить дуже багато; швидкість обслуговування, настрій касира та покупця, збільшення продажу товару, багато іншого. Контролер-касир здійснює прийом, зберігання і облік грошової готівки, виконує ведення товарної документації, а також прийом і відправку товару; контролює поповнення асортименту товарів в торгівельному залі і їх збереження, справність і правильність експлуатації контрольно-касової машини; перевіряє кількість і якість товару; підраховує вартість покупки, отримує гроші, видає чек та здачу; усуває дрібні несправності контрольно-касової машини; консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів і їх ціни; вивчає попит покупців; отримує товар зі складу; складає товарні звіти, акти.

Термін навчання:

  • 1 рік – на базі повної загальної середньої освіти (11 класів) в інтеграції з професією: Контролер–касир

Навчання проводиться на бюджетній основі, без сертифікатів ЗНО

Всім бажаючим надається гуртожиток

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу (підприємства установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників):

  • Професія – 5220 Продавець непродовольчих товарів
  • Кваліфікація:продавець непродовольчих товарів 3-го розряду

Повинен знати:

  • асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів, технічні можливості, ознаки браку;
  • умови експлуатації, гарантійні терміни служби, перелік додаткових послуг, що надаються покупцю;
  • порядок підготовки товарів до продажу; способи показу і упакування товарів;
  • принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин;
  • розшифрування артикулів, штрихового коду товару;
  • прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів;
  • правила визначення розмірів; правила зберігання інформації, використання ПК в роботі;
  • правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО;
  • правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту;
  • порядок розрахунку з покупцями;
  • безпечне відкриття тари;
  • порядок обміну товарів;
  • перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню);
  • правила продажу непродовольчих товарів;
  • правила торговельного обслуговування населення;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен вміти:

  • Обслуговувати покупців, показувати товари, демонструвати їх в дії, консультувати щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону;
  • Здійснювати відмірювання, зважування, підрахунок вартості покупки, зчитувати сканером штрих-кодові позначки товару, проводити розрахунок покупців через реєстратори розрахункових операцій (РРО) (або перевіряти реквізити наданого чеку), видавати покупку;
  • Готувати товар до продажу, розпаковувати, розглядати зовнішній вигляд виробу, комплектувати, перевіряти експлуатаційні властивості, підпрасовувати;
  • Готувати робоче місце: перевіряти наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів, готувати до роботи РРО;
  • Отримувати і готувати пакувальний матеріал;
  • Розміщувати та викладати товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи;
  • Забезпечувати товари цінниками;
  • Оформляти вітрини прилавків;
  • Підраховувати гроші (чеки) та здавати їх у встановленому порядку;
  • Прибирати нереалізовані товари і тару;
  • Готувати товари до інвентаризації.

Загальнопрофесійні вимоги:

  • раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
  • дотримуватися норм технологічного процесу;
  • не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА);
  • знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
  • знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
  • володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності

Сфера професійного використання випускника: торгівля непродовольчими товарами

Специфічні вимоги:

  • Вік: прийняття на роботу, після закінчення строку навчання, здійснюється відповідно до законодавства.
  • Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
  • Медичні обмеження.

Підприємства-замовники: ТОВ «Алан», ТОВ «Варус», ТОВ «Епіцентр», ТОВ «Нова лінія», КБ «ПриватБанк»

Професійне зростання

Заклади вищої освіти, де можна продовжити навчання за професією:

Коледж економіки та бізнесу Дніпровського національного університету ім.Олеся Гончара:

Дніпровський національний університет ім. О.Гончара (ДНУ):

  • м. Дніпро, проспект Гагаріна, 72
  • (056) 374-98-00, (0562) 33-58-84, (056) 776-82-14
  • pk_dnu@i.ua
  • www.dsu.dp.ua